Filistin-İsrail savaşında üçüncü gün: Dakika dakika son gelişmeler

featured
service

Toprak Medya Grup

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim’de İsrail’e başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonu ile çok sayıda noktaya saldırı düzenledi. İsrail ordusu ‘savaş durumu alarmı’na geçerek Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenledi. İki tarafın düzenlediği saldırılar sonucunda paylaşılan verilere göre şimdiye kadar Gazze Şeridi’nde 436, İsrail’de ise 700 kişi yaşamını yitirdi.

Filtistinli Hamas grubu, İsrail’e yönelik son yılların en büyük saldırısını, 7 Ekim’de başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonu ile gerçekleştirdi. Operasyonun ardından İsrail resmi olarak ‘savaş hali’ ilan etti. Yetkili makamlardan yapılan açıklamayla birlikte Gazze Şeridi’ne ve Batı Şeria’ya operasyonlar başlatıldı.

Dünya kamuoyu, iki tarafın da ağır kayıplar verdiği saldırıları ve sonrasında yaşananları dikkatle takip ediyor.

9 Ekim’de dakika dakika yaşanan gelişmeler:

09.25: İsrail gece boyu Gazze’ye 500’den fazla hava saldırısı düzenledi.

08.43: İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 91’i çocuk 436’ya yükseldi.

07.57: Filistin Sağlık Bakanlığı: 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 14 Filistinli öldürüldü.

07.13: İsrail ordusu, saldırılarda ölen asker sayısının 73’ye yükseldiğini açıkladı.

06.30: İsrail’in gece boyunca Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi hayatını kaybetti.

05.06: İsrail basını, Gazze’den yapılan saldırılar sonucu yaşamını kaybedenlerin 700, yaralı sayısının ise 2 bin 315 olduğunu duyurdu.

04.31: İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’ne hava saldırılarını gece boyunca sürdürdü.

03.27: İsrail askerleri, Lübnan sınırı yakınında yanlışlıkla kendi askerlerini vurdu.

03.22: Batı Şeria’da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 6 Filistinli yaşamını yitirdi.

GAZZE’DE 436 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 91’i çocuk, 61’i kadın 436 kişinin yaşamını yitirdiği, 224’ü çocuk, 151’i kadın olmak üzere 2 bin 271 kişinin yaralandığı belirtildi.

İSRAİL, BATI ŞERİA’DA 15 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, aralarında Kudüs’ün de olduğu Batı Şeria’nın El Halil, Ramallah, Eriha, Nablus ve Kalkilya kentlerinde 7 Ekim’den bu yana toplam 15 Filistinlinin İsrail güçleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İSRAİL’DE CAN KAYBI 700

İsrail basını, saldırılarda 700 İsrailli ise hayatını kaybettiğini duyurdu. Paylaşılan verilere göre 365’i ağır olmak üzere toplam yaralı sayısının 2 bin 315’e çıktığı bildirildi.

İsrail ordusu, saldırılarda bugüne kadar 73 İsrail askerinin öldüğü, hayatını kaybeden 16 İsrail askerinin daha kimlik bilgilerinin aileleri ve kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi.

İSRAİL’DE ELEKTRİK SANTRALİ VURULDU

Hamas’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısında, ülkenin en büyük ikinci elektrik santralı Rutenberg de hasar aldı. Bölgede elektrik kesintilerinin yaşandığı kaydedildi.

GAZZE’DE KRİTİK NOKTALARA SALDIRI

Gazze’nin Mısır sınırına yakın Rafah kentindeki Ebu Hilal Ailesi’nin evine İsrail savaş uçaklarının hava saldırısı sonucu ev halkından 18 kişi hayatını kaybetti.

Kentin kuzey kesimlerindeki Beyt Lahye bölgesindeki bazı ailelerin evlerine düzenlenen hava bombardımanı sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi yaralandı.

Güneydeki Han Yunus kentinde bulunan Abul Amreyn ailesine ait evin savaş uçaklarından atılan roketle vurulması sonucu toplam 5 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

Gazze’nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi’ndeki Harare ailesinin evini hedef alması sonucu, 7 kişi yaralandı. Aynı bölgede Hamas Hareketi’nin kurucularından ve Siyasi Büro Üyesi Ravhi Müşteha’nın evine de benzeri bir hava saldırısı düzenlendi.

Bölgede yaşayan görgü tanıklarına göre, kentin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinin belediye bölgesi, Karaman ve Naayma caddelerindeki yapılara 60’tan fazla hava saldırısı düzenlendi, bombardıman evlerde ve altyapıda büyük hasar oluşturdu.

Gazze kenti batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı’na düzenlendiği hava saldırısı sonucu El Garbí Camii ve çevresindeki bir çok bina kullanılamaz hale geldi.

Yine düzenlenen saldırılarla El-Yermuk Camisi’ni füzelerle hedef alındı. Bombalanan cami yıkıldı.

İsrail 8 Ekim’de de El-Emin Muhammed, Ahmed Yasin ve Muhammed el-Habib camilerini vurmuştu.

1948’DEN SONRA BİR İLK

İsrail kaynakları, en az 1000 Filistinlinin dört farklı bölgeden İsrail’e sızmayı başardığını belirtti. Söz konusu gelişme, İsrail adına ciddi bir istihbarat zaafiyeti olarak yorumlandı. Gelişmenin 1948 yılından günümüze kadar en büyük askeri sızma olduğu ve İsrail kontrolündeki bölgelerin içinde gerçekleştirilen ilk saldırı olduğu ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamayı yükle

Giriş Yap

Adıyaman Sanal Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!