EYT’de yaş sınırı olacak mı? Bakan Bilgin’den açıklama

featured
service

EYT'de yaş sınırı olacak mı? Bakan Bilgin'den açıklama

SON DAKİKA HABERİ: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT düzenlemesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu’nda açıklama yaptı. Açıklamasında yaş sınırına değinmeyen Bakan Bilgin, EYT’nin ay sonuna kadar Meclis’e geleceğini belirterek, “En kapsamlı çalışma yapılacak, kimsenin endişesi olmasın” dedi.

Son dakika haberi! 

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaş sınırı olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş gündeme gelmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde EYT düzenlemesi, asgari ücret artışı ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Asgari ücret artış oranına ilişkin bir rakam paylaşmayan Bakan Bilgin, Kasım ayında yapılan asgari ücret anketinde ortalama beklentinin 8 bin TL’nin üzerinde çıktığını kaydederek, “Bizim görevimiz enflasyona karşı çalışanları korumak.” ifadelerini kullandı. EYT düzenlemesinde gündeme gelen yaş sınırı konusuna da değinmeyen Bakan Bilgin, düzenlemenin ay sonunda Meclis’e geleceğini belirterek, “EYT’de en kapsamlı çalışma yapılacak, kimsenin endişesi olmasın.” diye konuştu.

Bakan Bilgin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA OLACAK?

“Asgari ücretlilerin yüzde 60 düzeyinde olduğu söyleniyor bu doğru değil, asgari ücretlilerin oranı yüzde 38. Yüzde 38 küçümsenecek bir rakam değildir. Ciddiye almamız lazım. Bu, bize şunu gösteriyor; asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir düzenleme değildir, başka fonksiyonu da var.

Ciddi düzenleme yaptığımız zaman bütün ücretlilerin aldıkları ücret düzeyi asgari ücrete göre farklılaşıyor, aynı zamanda diğer ücretleri düzenleyen etki yaratıyor. Bizim görevimiz enflasyona karşı, çalışanları korumak. Asgari ücret artışıyla ilgili konuşulan rakamlar var ama burada söylemem doğru değil.

Enflasyon o kadar tahripkar bir hale gelmiştir ki enflasyon karşısında asgari ücretin reel değeri gerilemiştir. Bunun için bugün yeniden asgari ücretle ilgili görüşmelerimiz başladı, sürüyor. İşçi ve işveren sendikalarımız ile bizim oturduğumuz üçlü masada bu görüşmeler devam ediyor. Biz asgari ücret meselesinde emekçilerimizden yana tavır alacağız, bundan kimsenin endişesi olmasın.

ASGARİ ÜCRET ANKETİNİN SONUÇLARI

Kasım ayında asgari ücret ile ilgili “kamuoyunun beklentisi nedir?” diye araştırma yaptırdık. Ortalama kamuoyu beklentisi çok yüksek, 8 bin lira üzerinde çıktı. İşverenlerin beklentisi 7 bin lira civarında çıktı. Asgari ücret dışında ücret alan işçiler için olması gereken rakam 7 bin-7 bin 500 lira çıktı. Ama asgari ücretlilerde Türkiye ortalamasından bahsediyorum, 3 büyükşehirde farklı, o da 7 bin 600 lira çıktı. Demek ki ateş düştüğü yeri yakıyor, asgari ücretle çalışan işçiler, Türkiye’nin her tarafında, 3 büyükşehirde daha yüksek, farklı ücret düzeylerini bekliyorlar.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO

Sözleşmeli personelin kadroya alınması konusunda 4B-4C hangi tür sözleşme olursa olsun, hepsini disiplin altına alıyoruz. Disiplin altına aldığımız yapı içinde öğretmenler de hemen kadroya geçiyor. Hemşireler, aile hekimleri, üniversitedeki asistanlar, sağlık çalışanları, sanatçılar, bütün bunları kapsam içine aldık. Yaklaşık 500 bine ulaşacak bir sayı gündemde. Teknik olarak bitti, irade Meclisindir.

GEÇİCİ İŞÇİLER SORUNU

Geçici işçiler meselesi fevkalade önemli meseledir. Bu sorunu çözüyoruz, çalışmasını bitirdim. Bu ay içerisinde Meclis’e intikal eder.

EYT’DE YAŞ SINIRI OLACAK MI? NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Hep şu soruyu soruyorlar. EYT meselesi ne olacak? Neden uzadı? Uzamasının bir kaç sebebini söyleyeyim; Bir defa herkesi dinlemek zorundayız. Herkesi dinliyoruz. En son odaları dinlemeye başladık. Bu mesele öncelikle bizim açımızdan, devlet açısından ele alınan bir konuydu. Fakat doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor.

İşveren, ‘Benim çalışanlarım kıdemli, tecrübeli, iş tecrübesi ve becerisi gelişmiş adamlar. Biz bunları kaybetmek istemeyiz ama bize bir de mali yükü var. Bunu nasıl yapacağız, bu süreci nasıl yöneteceksiniz?’ diyor. Bize çeşitli tekliflerde bulunuyorlar. Şunu da öteleyin, bunu da öteleyin… Bir de çalışmanın teknik bölümüyle ilgili problemler var. 1999 öncesi işe girenlerle ilgili bizde dijital ortamlarda kayıt sistemi yoktu. Bunların büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş. Bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman ki ben bu ayın sonuna kadar Meclis’e getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz.

EYT İLE KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLACAK?

Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman yüce Meclis ile bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Komisyonda, bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına göre ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıklamıştım. 1 milyon 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor. Ocak ayında biraz daha yükselecek. Dolayısıyla dediğim gibi, bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra tüm kamuoyuyla paylaşacağım.”

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR? EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiriyor. Bu tarihte yasanın çıkması sonrasında emeklilik için yaş şartı getirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız” demişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamayı yükle

Giriş Yap

Adıyaman Sanal Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!