Enflasyona karşı konut rağbet görüyor

htmlwp-contentuploadsrT00G1042Ur3Gk.jpg

TÜİK’in açıkladığı veriye göre konut satışları aralık ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 113,7 arttı. 226.5 bin konut satışının gerçekleştiği Aralık ayında, pandemi sonrası Temmuz’da gerçekleşen satış sonrası Türkiye tarihinin ikinci en yüksek aylık satış rakamına ulaşıldı.

ANKARA (İGFA) – Türkiye genelinde ipotekli konut satışları aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 209,3 artış göstererek 45 bin 260 oldu.

2021’de toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 19,7 olarak gerçekleşti.

Özel bankaların yüksek konut kredi faizleri sebebiyle ipotekli satışların toplam içerisindeki payının yüzde 20.0 ile tarihsel ortalamaların altında kaldığı gözlendi.

Birinci el konut satış sayısı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 108,0 artarken, 76 bin 747 oldu. Birinci el satışların toplam içerisindeki payı ise yüzde 33.88 olarak yansırken, yabancıya satış tarihi zirvesinde 10 milyar dolar döviz girdisiyle rekor kırdı.

Türkiye genelinde 2021’de yabancılara 58 bin 576 konut satılırken, aralık ayında tarihi zirvesine çıktı ve 7 bin 841 konut satışı gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışlarının ilk sırasında 26 bin 469 konut satışı ile İstanbul yer alıyor. İstanbul’u ardından 12 bin 384 konut satışı ile Antalya, 3 bin 672 konut satışı ile Ankara izledi.

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, dünya genelinde konut fiyatlarının dolar bazında yüzde 20’ye yakın artması ve Türkiye’de konut fiyatlarının dolar bazında halen çok cazip olmasının yabancı talebini arttırdığını kaydetti. Önümüzdeki dönemde hem yurt içi konut talebinin, hem de yurt dışı konut talebinin canlı olmasını beklediklerini ifade eden Elmas, “Kamu bankalarımızın birinci el konut üretimini desteklemek için konut kredi faizlerinin aylık 1,20 seviyesinde tutması yeni konut üretimi açısından hayati önemdedir. Yeni konut üretimini desteklemek ve konut arzını bir miktar arttırmak için KGF destekli üretim kredileri de elzem gözükmektedir. Artan maliyetler sektörün işletme sermayesi ihtiyacını artırmıştır” dedi.

Exit mobile version